Historie van de Avontuur

De klipper Avontuur is in 1911 gebouwd door firma Boot in Leiden. De naam Boot is meer dan een eeuw een bekende naam in de Nederlandse scheepsbouw geweest en vele mooie schepen zijn daar van stapel gelopen. Langs de Zijl exploiteerde deze firma de scheepswerf De Hoop. De Avontuur is gebouwd als snelle klipper. De eerste eigenaar was overtuigd van haar zeilcapaciteiten en noemde haar “Wij gaan voorbij”. Ze doet haar naam nog altijd eer aan. De Avontuur heeft de eerste jaren als vrachtschip dienst gedaan. Zeilend werden de bieten en aardappelen van Friesland naar Zuid Holland gevaren. Nadat de motor zijn intrede deed, verdween de zeilende vrachtvaart en in 1980 heeft de firma Ribro haar verbouwd tot charterschip. Vanaf die tijd vaart de Avontuur met gasten over IJsselmeer en Waddenzee
. Het schip is nu 31,50 meter lang en 5,50 meter breed. Het is een rank schip en daardoor is het in staat om hoge snelheden te bereiken. Met 350 vierkante meter zeiloppervlak en een mooie wind gaat de Avontuur op een oor liggen en is de fraai geveegde kont het enige wat je nog ziet.

Indeling van het schip

Op het teakdek kan je heerlijk zonnen en genieten van het water en de mooie Hollandse luchten. De veilige kuip biedt veel ruimte waar je alle facetten van het zeilen van dichtbij meemaakt. Binnen straalt het schip een ongedwongen sfeer uit en is recent verbouwd in een loungestijl met gebruik van veel hout. De keuken is ook recent vernieuwd en ruim opgezet en voorzien van alle zaken die het leven aan boord vergemakkelijken. De Avontuur biedt relatief veel privacy want is uitsluitend voorzien van tweepersoons hutten. Er kunnen in totaal 22 mensen overnachten.

Uitrusting en faciliteiten

  • De Avontuur heeft 11 tweepersoons hutten uitgerust met stapelbedden. Een twaalfde hut is in gebruik als pantry en kan eventueel worden uitgerust met een bed
  • Alle hutten zijn voorzien van stromend water, verwarming voor de winterperiode en ventilatie voor de zomer. Elke hut heeft een stopcontact en usb laadpunten
  • De bedden zijn standaard voorzien van dekbed, onderlaken en kussensloop
  • Handoekensets zijn te huur
  • Er zijn twee douches en twee toiletten aan boord
  • De keuken is goed uitgerust met o.a. koffiezetapparaat, twee ruime koelkasten, oven en allerlei keukengerei
  • In het dagverblijf is een bluetooth speaker
  • Er zijn fleecedekens aan boord voor buiten gebruik
  • Uiteraard is het schip voorzien van alle vereiste en gecertificeerde veiligheidsmiddelen

Vertrekhaven

Onze basis vertrekhaven is Harlingen, de poort van de Waddenzee op vijf kwartier rijden van Amsterdam/ Utrecht. Vaak varen wij ook custom made tochten en dan zijn wij daar waar onze klant ons wil hebben. Alle plaatsen aan het IJsselmeer zijn in te zetten als vertrekhaven, van Amsterdam tot Makkum.
Harlingen ligt aan de Waddenzee en erg centraal waardoor alle eilanden goed bereikbaar zijn. De geringe diepgang van de Avontuur draagt daar ook aan bij. Voor dagtochten is dit gebied ook erg mooi, als je wel eens met je bedrijf naar zeehonden wilt kijken of met gezonde spanning een wedstrijd wilt varen zijn er op de waddenzee mogelijkheden te over. Ook zijn de Friese meren en de Noord-Hollandse kanalen een goede optie. Er is in overleg veel mogelijk aangaande de te varen route, alles afhankelijk van het weer en jullie wensen. De schipper weet de plaatsen waar je nog nooit geweest bent of waar je normaal gesproken niet zo snel komt. Onze opstapplek is de Dokkade in Harlingen en we liggen onder de grote blauwe kraan.

Zuidelijke tochten beginnen vaak in Monnickendam. Vanuit het mooie stadje is Marken, Volendam, Edam en Hoorn op een dagtocht goed te bezeilen. Voor meerdaagse tochten liggen Hoorn, Enkhuizen Lelystad, Muiden en Amsterdam op de route.